Aynı şehrin balı bile yükseltiye bitki örtüsü çeşitliliğine göre bile değişiyor. İnsanların sofralarından eksik etmediği kahvaltıların vazgeçilmezi olan balı ne kadar tanıyoruz. Arıların farklı farklı çiçek özlerinden topladığı nektarın bal midesi denilen yerde birikip petek hücrelerine koyulması ile oluşur. Kendilerine has havalandırma sistemi olan arılar bu yolla balın oluşumuna katkı sağlar. Güneş ışığından ve nemden koruduğunuz takdirde bal hiçbir zaman bozulmaz. Bu yönüyle balın tüketimi oldukça güzeldir bozulmaması uzun yıllar aynı kalite ve tatta kalması balı vazgeçilmez kılan şeylerden biridir.
Bal denince aklımıza gelen arıların balın kalitesinde oynadığı rol tartışılmaz bir gerçek öncelikle kestane ve çam balı hariç diğer ballar soğukta şekerlenirler yani bir nevi kristalize olurlar. Sahte ballar ise şekerlenmezler bu yolla balın kalitesiz ve sahte olup olmadığını anlayabiliriz. Gelelim balın tadına balın içinde 3 çeşit şeker vardır. Bunlardan ziyade balın içinde başka maddelerde bulunur bunlar arıların çiçeklerden bal topladığı zaman o baldan aldıkları nektar ve yağdan oluşan karışımlardır. Balın tadını bu geri kalan maddeler belirler manganez sodyum kükürt altın gibi maddeler balın kalitesine oldukça etki eder ve tadını daha da güzelleştirir.
Balın tarihi 3000 yıla kadar dayanır o zamandan bu zamana besin olarak kullanılan bal çeşitli şifacılar tarafından oldukça faydalı bir tedavi aracı olarak görülmüştür. Günümüzde ise yapılan çalışmalar ışığında balın öksürük vede mevsimsel alerjiler gibi üst solunum yolu hastalıklarına iyi geldiğini belirtmişlerdir. Ayrıca kanser gibi hastalıklarda balın tüketilmesi kanser tedavisine oldukça yardımcı olacağı bilinmektedir. Yara ve yanık tedavisinde öncelikle bal sürülmesi kısmı olarak uzmanlar tarafından belirtilen faydalı bir durum olarak görülmüştür.
Ülkemizde bir çok bal çeşidi bulunur bunlar öncelikle sizin bildiğiniz çiçek balıdır. Süzme ve petek olarak satılan bu ballar oldukça yaygındır. Kestane balı az bulunan ama sağlığa oldukça faydalı bir bal çeşididir. Arıların uzun uğraşlar vererek yaptığı bu balın yine üst solunum yollarına iyi geldiği bilinmektedir.Çam balı sadece ülkemizde bulunan bu bal oldukça az bulunan adının çam ağacından geldiği ama daha farklı bir üretimi olan baldır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.